Kombinovanje komplementarnih boja - trend koji pomera granice

Ako ste mislili da kombinovanje komplementarnih boja pripada samo modnoj industriji, prevarili ste se. U dizajnu enterijera sve češće viđamo kombinaciju jakih, kontrastnih boja ili monohromatskih panela i njihovo često nekonvencionalno postavljanje u prostoru. Ovo je trend koji voli da ignoriše pravila uređenja enterijera, a nesumnjivo će u prostor uneti smelu i svežu energiju.

37 Colour blocking 1280x850 1

Kombinovanje komplementarnih boja obično uključuje upotrebu kontrastnih, neobičnih i smelih kombinacija boja. Često su to kombinacije koje ne biste očekivali da vidite u istoj prostoriji ili na istoj površini. I dalje treba uzeti u obzir postojeću paletu boja jedne prostorije, posebno većih komada nameštaja, koji se ređe menjaju. 

 

37 Colour blocking 1280x850 2

Ako je ograničeno na deo zida ili manju površinu, kombinovanje komplementarnih boja predstavlja odlično rešenje za unošenje čak i najjačih, najsmelijih i najtamnijih nijansi u prostor. To su boje kojima se divimo, ali ih izbegavamo u većim količinama, iz straha da će rezultat izgledati agresivno. Farbanje manjih površina je divna prilika da iskoristite ostatke boje od prethodnog renoviranja ili farbanja druge prostorije. To donosi u dom ujednačenu paletu boja i elemente koji se ponavljaju, što je posebno dobrodošlo u manjim stanovima, jer zajednički motiv stvara osećaj prostranosti. Ova tehnika zahteva samo malo mašte i za nju nije potrebno posebno znanje. Dovoljni su samolepljiva traka, četka ili valjak, olovka i lenjir. 

 

37 Colour blocking 1280x850 9

Usklađenost sa arhitekturom prostora

Pažljiva upotreba boja može naglasiti zanimljive arhitektonske elemente u prostoru, kao što su lukovi, stubovi, pregrade, ukrasne lajsne, neobične stepenice ili može pratiti linije postojećih komada nameštaja. U spavaćoj sobi možete uokviriti uzglavlje kreveta, obojiti zidove iza polica ili vizuelno podeliti prostor na nekoliko delova i urediti manji kutak za čitanje ili učenje u većem prostoru. Kombinovanje komplementarnih boja često se nastavlja na susedni zid, plafon ili širom prostorije. Mogućnosti su praktično neograničene, ali pri planiranju morate uzeti u obzir postojeću arhitekturu prostora. 

 

37 Colour blocking 1280x850 6

Naglasite svoje omiljene ukrasne elemente

Okačenim umetničkim delima, kao što su slike, grafike ili fotografije, možete dati dodatni okvir u kontrastnoj boji i tako ćete kreirati svoju umetničku galeriju. Isto važi i za vaze, statue ili druge 3D predmete, koji se takođe mogu postaviti ispred oslikane pozadine na manjoj površini, kako bi se izbeglo da se izgube među ostalim elementima u prostoru.

 

37 Colour blocking 1280x850 7

Zanimljivi kontrasti se takođe mogu postići kombinovanjem različitih oblika. Možete nacrtati kvadratni okvir oko okruglog ogledala ili postaviti slike sa kvadratnim okvirima u sredinu kruga. Ogledala dodaju dubinu prostoru, ako ih postavite na takav način da odražavaju oblik obojenih površina. To će stvoriti osećaj dinamičnosti u prostoru.

 

37 Colour blocking 1280x850 5

Inspiracija iz geometrije

Veći prazni zidovi takođe mogu biti oživljeni nizom geometrijskih šara u zanimljivim kombinacijama boja. Nepravilni trouglovi su popularni već neko vreme. Možete pronaći ideje u postojećim komadima nameštaja, uključujući prekrivače, jastuke i prostirke. Možete čak i da nastavite šare svojih zavesa duž prozora. 

 

37 Colour blocking 1280x850 4

Oštre, čiste linije ili meki, organski prelazi. Snažne i smele kombinacije ili kombinovanje nijansi iz iste porodice boja. Bojenje zidova, plafona ili poda. Mogućnosti su beskrajne. Jedino pravilo je da date svojim rukama slobodu, ma koliko se ideja u početku činila ludo. 

 

37 Colour blocking 1280x850 10