Cum să alegi nuanța potrivită într-un ocean de opțiuni
Multe din diagramele de culori actuale oferă practic o selecție infinită de nuanțe. Dar ca să beneficiem de această varietate completă ar însemna să ne materializăm viziunile într-o cameră în plus sau chiar un apartament întreg. Rar se întâmplă să plecăm pe drumul unei nuanțe noi de la zero, fără nicio idee. De obicei, cea mai mare provocare este atunci când ești împins în mai multe direcții și nu știi de unde să începi.
Cel mai bun punct de plecare este diagrama pentru culori. Un prim pas ar fi să alegeți categoriile de culori care vă plac și care se potrivesc spațiului, de exemplu, nuanțe pastelate și neutre, un albastru pentru corpurile din bucătărie sau poate ceva în nuanțe de verde, galben și mov. Am creat așadar diagrama de culori HGMIX INTERIOR COLECTION, în care colecția de nuanțe a fost concepută pentru ca fiecare categorie de culoare să poată fi accesată ușor. Vă sugerăm să începeți cu maximum trei categorii, după care procesul de alegere a nuanței potrivite începe cu adevărat!
Întâi alegeți strălucirea sau intensitatea nuanței. Faceți alegerea în funcție de luminozitatea încăperii. Pentru camerele luminoase cu mai multă lumină naturală, puteți alege o culoare mai închisă și mai intensă. Ar putea merge chiar și un gri deschis sau nuanțe murdare, deoarece culoarea va avea un aspect mai curat datorită luminii prezente. Pentru spațiile mai ample și luminate neuniform, puteți crea un efect interesant cu ajutorul unei nuanțe mai intense pentru spațiile mai mari și luminate mai bine, sau puteți alege o nuanță mai slabă și mai luminoasă pentru spațiile mai mici și cu mai puțină lumină. Ajustați contrastul după cum doriți. Alegerea a două nuanțe foarte asemănătoare poate crea un contrast foarte subtil și o tranziție ușoară în spațiu; sau puteți crea varietate în spațiul respectiv cu un contrast puternic.
Pasul următor este să alegeți nuanța de culoare. Culorile sunt practic împărțite în două categorii: calde și reci; deși poate părea simplu la început, nu este mereu ușor să le distingi! De exemplu, verdele poate da un aspect cald sau foarte rece, în funcție de subton. Cu toate acestea, subtonul este adesea remarcat doar atunci când sunt comparate mai multe nuanțe asemănătoare. Se spune că dacă o culoare are tonuri de albastru sau gri are un subton rece. În general, aceste culori sunt potrivite unde este mult lemn, pardoseală din ciment, marmură de culoare închisă sau acolo unde camera are multă lumină naturală pe care dorim să o estompăm cu nuanțe mai reci. Culorile cu un subton cald merg spre galben, portocaliu sau roz și creează o senzație de moliciune și confort. În general, aceste culori sunt potrivite în spațiile unde există mai mult lemn de culoare deschisă sau piese de mobilier ample și de culoare deschisă, fiind potrivite atât pentru spațiile deschise, cât și pentru cele închise.
Pentru alegerea unei nuanțe de alb subtonul necesită o atenție deosebită. Când trebuie să alegem o nuanță de alb nu mai dăm atât de multă importanță, deși o nuanță aleasă cu atenție poate schimba complet aspectul unui spațiu. Un alb pur, neutru sau foarte puternic, fără niciun subton, este potrivit, de obicei, pentru un aspect foarte dramatic, de exemplu în combinație cu negrul. De cealaltă parte, piesele de mobilier albe pot avea un aspect de gri lângă niște pereți de un alb puternic. Trebuie menționat faptul că atunci când ne oprim la alb trebuie să fim foarte atenți la culoarea prizelor, întrerupătoarelor și tocurilor de la uși și ferestre, deoarece un alb puternic va scoate în evidență orice subton care bate în cenușiu sau chiar gălbui.
Atunci când alegeți o nuanță, este o idee bună să luați în considerare toate spațiile din locuința dvs. Holurile în nuanțe dulci vor deschide și mai mult spațiul, o particularitate a apartamentelor mai mici de confort. Axați-vă pe un număr mai mic de culori și folosiți-le în diferite spații.
După ce alegeți nuanța cu ajutorul unei diagrame de culori continuați cu testarea. Trebuie să luați în considerare faptul că vopseaua poate avea un efect total diferit pe o suprafață mai mare decât este pe diagramă. Pe o suprafață mai mare, rezultatul final tinde să fie mai pronunțat, iar aspectul vopselei poate să se modifice în funcție de lumină și de nivelul de luminozitate din spațiu. Înainte să începeți renovarea, vă recomandăm să cumpărați o cantitate mică de vopsea cu nivelul de luciu selectat.
Aplicați vopseaua pe o mică parte de pe perete și observați efectul pe parcursul zilei pe măsură ce lumina se modifică. Trebuie să respectați numărul de straturi de aplicat și așteptați ca vopseaua să se usuce complet înainte să aplicați următorul strat. Dacă alegeți un număr mai mare de nuanțe sau tonuri mai puternice, care sunt de obicei mai greu de acoperit, vă recomandăm să nu aplicați vopseaua direct pe suprafața peretelui, ci pe o foaie de desen sau o bază similară care poate fi mutată cu ușurință prin cameră. Faceți lucrurile cu răbdare și asigurați-vă că spațiul dvs. arată exact cum vă doriți.